Aachen ligger tæt på grænsen til både Belgien og Holland

Aachen er en spændende by i Tyskland (Germany) med ca. 250.000 indb. Da det udover at være en levende kultur- og kurby også er en universitetsby med ca. 50.000 studerende, er det en ret livlig by med mange små hyggelige torve og et rigt cafe liv.
Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

Den imponerende Domkirke dominerer meget bybilledet.

Domkirken blev opført af Karl den Store omkring år 800, det ottekantede kejserkapel rummer det gyldne Karlsskrin. På Karl den Stores berømte trone er der kronede 30 tyske konger mellem 936 og 1531.

Det gotiske rådhus har en rigt udsmykket facade ( som meget trænger til at renses), som er dekoreret med kongerækken. I rådhusets kroningsal uddeles den fornemme Karlspris, der er blandt de mest prestigefyldte europæiske priser. Den er blevet uddelt hvert år siden 1950 til en person, der har bidraget til den europæiske ide og europæiske fred. Nogle af dem der har modtaget prisen er: Winstor Churchill, Jens Otto Krag, Spanske Kong Joan Carlos 1. samt Bil Clinton.

På pladsen foran Rådhuset står Karlsbrunnen med en statue af Karl den Store i toppen.
Hyggelig pub på hjørnet af rådhuset.



Området “Hof” dateres tilbage til romertiden. Den hvide søjlegang i den lille arena i midten af pladsen kaldes “Portico”, den blev samlet til denne bue fra mange individuelle fund. Fundene blev gjort her på “Hof”. Buegangen er en af de få nutidige eksisterende i Aachen. Det var sandsynligvis engang indrettet som et tempel eller markeds område. Buen her på “Hof” er en reproduktion af disse fund. Originalen er udstillet på Rheinisches Landesmuseum i Bonn. Der er rigtig mange cafeer, restauranter og pubber på pladsen, og det er et mødested for at snakke,spise og drikke. Om sommeren bruges det lille amfiteater foran Portico til en friluftsscene for gadekunstnere.
Den trekantede form, som mange pladser i den gamle bydel har, kan spores tilbage til en blanding af den romerske og senere frankiske arkitektoniske stil. Romerne lagde deres gader fra syd-vest til nord-øst og det Franske Charlemagnes palads i øst-vestlige retning. Sammenfald af disse to arkitektoniske stilarter dannede de trekantede felter

Navnet Köbergasse kan spores tilbage til den tidligere fremstilling af håndlavede kurve, og den tradition er her endnu, der er stadig mange kurve til salg. For enden af den smalle gade kan man få et kik til domkirken, og den idylliske udsigt er tit et foretrukket motiv for et foto

På hjørnet af Büchel og Köbergasse ligger “Cafe van den Daele”, som blev bygget i 1655. Det er Aachens ældste cafe, som har været i branchen i omkring 130 år, og den er mere eller mindre i sin oprindelige stand. Her har de også en stor samling Printen forme. Foran cafeen står statuen af en lille pige med en stor “Printenman” i hænderne.

Bronze skulpturen Printen Pigen er lavet i 1989 af Hubert Löneke, den blev doneret af Leo van der Dael og er dedikeret til Aachen nationale bage produkt “Öcher Printe” (Printen er en speciel slags brune honningkager).

Elisa Fontænen “Elisenbrunnen” er vartegnet for kurstedet i Aachen. Den var tidligere et termisk pumperum og søjlegang. Den er opkaldt efter den preussiske kronprinsesse og senere dronning Elisabeth. Det var den kongelige bygmester Karl Friderich Schinkel, der stod for byggeriet af fontænen i neo-klassisk stil. Byggeriet stod færdig 1827. Bygningen blev ødelagt i et hagl af bomber under Anden Verdenskrig. I 1953 blev det rekonstrueret med alle detaljer.



Aachen har en meget sydlandsk stil og stemning, der præges af et utal af små og store springende fontæner.

Skulpturen “Klenkes” viser mennesker, der løfter lillefingeren i luften. Det er et gammel symbol for befolkningen i Aachen, når de hilser på hinanden i fremmede lande. Denne særlige hilsen er til minde om den tidligere nåle industri, som var baseret i Aachen. Under den afsluttende kvalitetskontrol, som normalt blev udført af børn og kvinder, blev synålene endelig kontrolleret. Dårlige eller ubrugelige nåle blev sorteret fra ved at sprede den lille finger. Det var kunstneren Hubert Löneke som i 1970 lavede skulpturen, der viste denne “Aachen hilsen”
