Dresden

 

Byen Dresden i Tyskland
Byen Dresden i Tyskland

Dresden er hovedstaden i delstaten Sachsen, og byen vrimler med spændende seværdigheder, hvor de mest kendte nok er Frauenkirche, Semperoper og slottet Zwinger. Dresdens historiske centrum ligger på venstre side af Elben, der hvor floden slår en lille bue, og her er det især bygninger fra renæssancen og baroktiden, der præger den del af bybilledet, der vender ud mod vandet. Til trods for byens størrelse, føles den grøn og luftig. Byens specielle udstråling skal bl.a. ses på baggrund af dens rige og meget omskiftelige historie. At bygningerne står der den dag i dag er et mindre mirakel. For i slutningen af 2. Verdenskrig bombede det britiske og amerikanske luftvåben byen ned i hoftehøjde. En historikerkommision har dokumenteret 18.000 omkomne med et max på 25.000 i det døgn bombeangrebet varede (langt højere tal har været brugt som propaganda). Efter angrebet lignede hele byens historiske centrum mere en grusgrav end en af Centraleuropas smukkeste byer.

Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

Fraunkirche i Dresden
Frauenkirche i Dresden

Genopførelsen af Frauenkirche blev færdiggjort i 2005 som den altoverskyggende bygning på byens skyline. Frauenkirche er en meget smuk kirke med sin enorme kuppel, der er 91 meter høj.

Dresden efter 2.verdenskrig
Dresden efter 2.verdenskrig

Efter bombningerne af Dresden under 2.verdenskrig endte George Bährs barokke mesterværk fra 1726-43 Frauenkirche som denne ruin.

Fraunkirche Martin Luther
Fraunkirche Martin Luther

Udenfor Frauenkirche står statuen af Martin Luther

Cosel Palace i Dresden
Cosel Palace i Dresden

Cosel Palace ligger ved siden af Frauenkircke. det oprindelige Palads blev bygget i 1744-1746 af arkitekt Johan Christoph Knöffel. Det var et storslået rokoko palads med sandstens søjler. Paladset er opkaldt efter Graf Friedrich August von Cosel en søn af August den Stærke og Grevinde Cosel, der engang ejede dette hus. Da de preussiske tropper i 1760 under syvårskrigen bombarderede byen, blev Paladset ødelagt og blev så genopbygget i 1762. Igen i 1945 blev den så lige som alle andre bygninger på Neumarkt bombet til ruiner. I 2000 stod det så helt færdig igen og er nu restaurant.

Semperoera i Dresden
Semperoperaen i Dresden

Den fantastisk flotte Semperopera  fra 1841 ligger på Theaterplatz i nærheden af floden Elben. Den gamle barokbygning har en buet facade fyldt med vinduer og dobbeltsøjler samt et storslået indgangsparti. Den har fået sit navn efter arkitekten Gottfried Semper, som stod for byggeriet. Operaen har været forfulgt af uheld, den blev delvist ødelagt af en brand i 1869, den blev så bombet af de Allierede 1945 og led igen under de voldsomme oversvømmelser, der var i 2002. Foran ses rytterstatuen af Kong Johan af Sachsen

Hofkirche Dresden
Hofkirche Dresden

Katholische Hofkirche blev opført 1739-55 i romersk senbarok efter udkast af den italienske arkitekt Gaetano Chiaveri. Den er sammen med Frauenkirche de vigtigste kirker i Dresden. Opførelsen af netop en katolsk hofkirke var en følge af kurfyrste August den Stærkes konvertion fra protestantisme til katolicisme. Fra 1980 blev kirken domkirke for bispedømmet Dresden-Meissen under navnet Kathedrale St. Trinitatis. Hofkirche er opført som en treskibet basilika over et rektangulært grundplan. Kirkens indre fremtræder rent og neddæmpet. Midterskibet er præget af højalteret, prædikestolen og orglet. Altertavlen fremstiller Treenigheden.

Langer Gang i Dresden
Langer Gang i Dresden

Langer Gang blev bygget i 1586-91  til store hestestævner af kurfyrsten Christian I, hvilket gør den til et af de ældste i den oprindelige udformning af turnerings baner i verden. I dag bruges stedet til kulturelle arrangementer som f.eks. julemarked. Ind i mellem er her hesteshows og teaterarrangementer.

Fürstenzug Dresden
Fürstenzug Dresden

Fürstenzug er et 102 meter langt spændene historisk vægmaleri lavet af 23.000 Meissener porcelæns fliser. Det skulle være det største porcelæns kunstværk i verden.

Fürstenzug Dresden
Fürstenzug Dresden

Vægmaleriet fortæller bl.a. historien om Saksiske herskere fra 1123 til 1904.

Brühl Terrasse i Dresden
Brühl Terrasse i Dresden

Brühl  Terrasse er et historisk arkitektonisk meget flot og spændende sted. Kælenavnet “Europas Balkon” er nok kommet af, at den strækker sig højt over floden Elben, og her vrimler det med lokal befolkningen og turister på den 500 meter lange terrasse, der nogle steder er op til 10 meter høj. Udover den flotte udsigt 180 grader rundt, er der også mange store skulpturer på selve terrassen.  Her er fantastisk flot og virker storslået med så mange barok og renæssance bygninger.

 

Slottet Swinger i Dresden
Slottet Zwinger i Dresden

Slottet Zwingwer er et barokanlæg opført 1710-28 af den sachsiske kurfyrste Friedrich August 1., kaldet August der Starke. Navnet Zwinger hentyder til det snævre område med voldgrav imellem ydre og indre ringmur. Festpladsen Zwinger fremstår som en stor åben gård omsluttet af tre lange lave bygninger med portpavilloner, der forbinder fire højere hjørnepavilloner. Udgangspunktet var et interimistisk amfiteater af træ rejst i anledning af den danske kong Frederik 4.s besøg i Dresden i 1709. Zwingers første bygningsfase indledtes i 1710 med opførelsen af et orangeri. August der Starke var en passioneret samler af eksotiske træer og planter.

Carillon Pavilion, Zwinger
Carillon Pavilion, Zwinger

Til dette formål opstod den nordvestlige del af Zwinger, der bestod af to toetagers hjørnepavilloner senere benævnt Mathematisch-Physikalischer Salon og Französischer Pavillon forbundet med et et etagers galleri. I midten befandt sig oprindeligt en elegant fritrappe, som senere blev inddraget i Wallpavillon.

Slottet Zwinger i Dresden
Slottet Zwinger i Dresden

Zwinger rummer flere museer, bl.a. Porzellansammlung, der huser August der Starkes omfattende samling af kinesisk og japansk porcelæn samt tidligt Messisenporcelæn

Krontårnet på slottet Zwinger
Krontårnet på slottet Zwinger

Det storslåede krontårn på slottet Zwinger.

Nymfenbadet ved slottet Zwinger
Nymfenbadet ved slottet Zwinger

Nymfenbadet ved Zwinger betragtes som et af Permoser´s smukkeste kunstværker. Det består af et væld af skulpturer og en vandkunst, hvor kaskader af vand fra den drypstens agtige grotte konstruktion og fra vandspydende delfiner og tritoner strømmer ned i et firkantet bassin omkranset af nymfer, der er placeret i nicher på begge sider.

Yenidze i Dresden
Yenidze i Dresden

Yenidze blev bygget som en cigaretfabrik i 1907-1912. Det var Tysklands første armeret betonskeletskonstruktion udstyret med glaskuppel med 600 forskelligt designede vinduer, skorstene og ventilationsskakter i form af 20 m høje minareter (slanke tårne). Flisebelægningen i vestfacaden er i jugendstil med mauriske elementer, Jugendstilfacaden er lavet af granit, farvede betonsten, mursten og malet gengivelse med overdådige specielt glaserede fliser og røde og hvide bånd lavet af kunstig sandsten. Yenidze blev genåbnet i 1997 efter en renovering, der kostede 38 millioner euro og bruges nu som kontorbygning med restaurant, som har en 360 graders udsigt over Dresden.

Italienisches Dörfchen
Italienisches Dörfchen

Italienisches Dörfchen er beliggende på Theaterplaz 3. Bygningen blev opført 1911-13 i en sammensmeltning af renæssanceelementer, klassicisme og jugendstil. Bygningens navn Italienische Dörfchen kom, fordi italienske bygningsarbejdere boede på stedet i småhuse i forbindelse med opførelsen af Hofkirche i 1739-55. Huset udbrændte i 1945, men blev genopbygget i 1957. I dag er der 5 restauranter under samme tag. Et spændende sted.

 

Hotel Steigenberger i Dresden
Hotel Steigenberger i Dresden

Hotel Steigenberger er et rigtig dejligt hotel, men hører absolut ikke til de billigste, det kan til gengæld ikke ligge bedre end på Neumarkt 9

 

 

3 kommentarer til “Dresden”

  1. Hej. Tak for rigtig god hjælp til vor tur til Dresden her i september 22. Sammen med et bykort var det en god støtte at have. Helst intet måtte jo overses 😊.
    Næste gang i er i “ området “ kan vi anbefale, at i smutter en tur til Eisenhuttenstadt (staves med tysk u-umlaut). Det er en tidligere, og nuværende, østtysk idealby, bygget op omkring et stålværk, og bygget efter den allerbedste socialistiske, Sovjet, ideologi, med alt hvad dertil hører. Er museumsby i dag, og til en vis grad fredet. Men med et stærkt faldende befolkningstal. I velmagtsdagene i 1950-serne var der over 52.000 indbyggere, nu er der knapt 23.000. En af hovedarkitekterne lever i byen endnu, og er for nylig blevet interviewet til Politiken. Fra Dresden er der ca. 205 km, og fra Berlin omkring 205. Tæt på grænsen til Polen.
    Hilsen Kirsten og Ralph Nylander.
    (Vi nåede det ikke denne gang, men tager nok dernedad igen 😊).

Skriv en kommentar

tysklandsguide.dk