Erfurt

 

Byen Erfurt i Tyskland
Byen Erfurt i Tyskland

Erfurt er en rigtig hyggelig by, der absolut er værd at køre efter. Vi boede der i to dage, og det var ikke for meget. Erfurt har noget af det hele, masser af seværdigheder mange små hyggelige pladser og så mange spændende spisesteder, at det er svært at vælge. Har man lyst til shopping, er der også rige muligheder i Erfurt, her er  rigtig mange butikker med et meget bredt udvalg, så som turist får man det hele. Når man kikker ud over byen, er der altid et eller mange tårne, for byen har 25 kirker, 15 klostre og 10 kapeller. Når jeg kikker ud af vinduet fra vores hotelværelse, kan jeg se 13 tårn spidser.

Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

Erfurt historiske gamle bydel
Erfurt historiske gamle bydel

I den historiske gamle bydel vrimler det med elegante patricierhuse og middelalderlige bindingsværkshuse. Erfurt er hovedstaden i Thüringen. I 1803 blev Erfurt en del af kongeriget Preussen. I dag har byen ca. 206.000 indb.

St. Marys Cathedral og St.Severus kirke i Erfurt
St. Marys Cathedral og St.Severus kirke i Erfurt

St. Marys Cathedral og St.Severus kirke ligger begge helt unikt på en bjergskråning. De to store kirke virker næsten til at være vokset sammen. Domkirken blev påbegyndt i 1154. En af de mange spændende ting at se inde i domkirken er de 13 næsten 18 meter høje glasmalerier, der danner en cyklus i prægtige farver, det er meget imponerende. “Gloriosa” er verdens største frit svingende middelalderlige klokke, og den ringer kun på vigtige festdage såsom påske, pinse og jul for at skåne den.

Martin Luther blev ordineret i domkirken i 1507

De 70 trin op til kirkerne bliver ligeså flittigt brugt af folk som den Spanske trappe i Rom , det er et samlings punkt for byens borgere og turister.

St. Benedicte plads i Erfurt
St. Benedicte plads i Erfurt

I Erfurts historiske bykerne  vrimler det med små og store pladser, hvor folk sidder og nyder kaffe eller mad mellem de smukke kulisser af bindingsværkshuse.

Krämerbrücke Europas længste bebyggede bro
Krämerbrücke Europas længste bebyggede bro

Første gang jeg gik over Krämerbrücke, opdagede jeg slet ikke, at det var en bro, men gik og nød synet af alle de små butikker med kunsthåndværk, gallerier og antikviteter, der er 32 små huse. Krämerbrücke er den længste bebyggede bro i Europa og går over floden Gera.

Cafe på Krämerbrücke i Erfurt
Cafe på Krämerbrücke i Erfurt

På den brostensbelagte bro er der også små cafeer og vinstuer.

Husene på Krämerbrücke
Husene på Krämerbrücke

Fra den anden side er det selvfølgelig meget tydeligt, at det er en bro. Den er fra 1325

Erfurts smukkeste renæssance facader
Erfurts smukkeste renæssance facader

Nogle af byens smukkeste huse finder man på Fiskemarkedet bl.a.“Haus zum Breiten Herd”  med de storslåede renæssance facader. I en af de smukke huse ligger en rigtig dejlig italiensk restaurant.

 

Kunsthalle Erfurt i Tyskland
Kunsthalle Erfurt i Tyskland

Kunsthalle Erfurt ligger i Haus zum Roten Ochen, som også ligger på Fischmarkt, desværre var hele pladsen gravet op, så man havde svært ved at komme rundt.. Kunstmuseet har skiftende udstillinger med moderne kunst.

By museet i Erfurt
By museet i Erfurt

Sen renæssance bygningen på Johannesstrasse giver beviser for handelen i middelalderen, hvor tørret torsk var en eftertragtet vare. Den oprindelige ejer af huset var en rig købmand. I dag er her museeum. Udstillingen dækker omkring 1300 år af byens historie og viser hvordan Erfurt vandt verdensomspændende accept gennem kunsthåndværk, handel, bogtryk og gartneri. Her bliver byens historie, fra dens tid som en del af kurfyrstendømmet Mainz  og under sine perioder med Fransk og preussisk herredømme frem til  til Tysklands samling, levende.

Ministerpræsidenten af Thüringens embedsbolig i Erfurt
Ministerpræsidenten af Thüringens embedsbolig i Erfurt

Ministerpræsidenten af Thüringens embedsbolig med barok facade og festsal har altid været et politisk center. Mellem 1699 og 1802 var komplekset sæde for ministerpræsidenten i Kurfyrstendømmet Mainz (Kurmainz). Her forvaltede han på vegne af ærkebiskoppen i Mainz byen Erfurt. Senere var det Preussisk hovedkvarter op til slaget om Jena og Auerstedt og som Fransk regeringssæde for provinsen. Kajser Napoleon regerede herfra fra den 27. september til 14. oktober 1808 under fyrstekongressen i Erfurt, her mødte han bl.a. Johann Wolfgang Goethe. Fra 1816 tilhørte Erfurt igen Preussen, hvilket forklarer de preussiske og Franske måleenheder på facaden af bygningen.

Fæstningsanlæget Citadelle Petersberg
Fæstningsanlæget Citadelle Petersberg

Fæstningsanlæget Citadelle Petersberg blev grundlagt i 1695, man kan gå rundt langs fæstningsmuren og få en rigtig god udsigt over Erfurt. Inde på området ligger også en hyggelig restaurant med en dejlig udsigt. Man kan komme ned og se de underjordiske gange, som blev brugt til beskyttelsesrum under 2. verdenskrig.

Vojdplanten
Vojdplanten

Det var fra vojdplanten, at man i middelalderen udvandt det eneste blå farvestof, som kunne bruges til farvning. Så det var vojdplanten, der gjorde Erfurt rig og blev deres yndlings farve, og det ser man tydeligt i byen.

Vi boede på Radisson Blu

Herfra er der kun 5 minutters gang til gågaderne.

Find Erfurt på et kort her

Skriv en kommentar

tysklandsguide.dk