Friedrichstadt

Friderichstadt også kaldet Lille Amsterdam
Friderichstadt også kaldet Lille Amsterdam

Friederichstadt er en rigtig hyggelig by som også kaldes Lille Amsterdam på grund af det hollandske særpræg med alle kanalerne og gavlhuse i renæssancestil, det er nogle af byens seværdigheder.

Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

Gavlhuse i Friderichstadt
Gavlhuse i Friderichstadt

Byen blev grundlagt i 1621 af Frediedrich 3. hertug af Slesvig-Gottorp. Byen er hovedsageligt bygget i den arkitektoniske stil, som var velkendt for de hollandske remonstranter (er et protestantisk trossamfund), som flygtede dertil efter at de var fordrevet fra deres eget land. To forskellige grupper af hollandske nybyggere var involveret begge fortrinsvis drevet af religiøse grunde og af handelsinteresser. Frederik 3. af Gottorp fik den ide at oprette en hollandsk koloni mellem Trene og Ejderen, og håbede at Hollændernes erfaringer kunne blive drivkraften til at skabe et blomstrende handelscenter. Han var derfor gavmild m.h.t. de privilegier og religiøse friheder, han gav dem. Desværre blev fyrstens drømme aldrig til virkelighed, idet Friedrichstadt hverken blev en verdenshavn eller et handelscenter. Religiøs tolerance har altid spillet en stor rolle i byens liv, idet cirka syv forskellige religiøse samfund levede side om side.

Kik til en af kanalerne i Friedrichstadt
Kik til en af kanalerne i Friedrichstadt

Måden byen er anlagt på karakteriseres af de helt lige gader, der skærer hinanden i rette vinkler, og af kanalerne som hollænderne har bygget, og som på en måde minder om Amsterdam. De høje huse med deres trappegavle minder også om hollandsk renæssance. Når man går gennem byens gader, møder man hele tiden spor af stedets historie.

Et af husmærkerne i Friderichstadt
Et af husmærkerne i Friderichstadt

Fornemme gamle facader og “husmærker” brugt i stedet for tal, for eksempel en vandlilje, en ørn, stjernehimlen og mange andre. De findes overalt i den gamle by på mange forskellige slags huse. Frederichstadt har i dag ca. 3000 indb.

Markedspladsen i Friderichstadt
Markedspladsen i Friderichstadt

Markedspladsen er byens samlingspunkt, her finder man Rådhuset og mange flotte huse med trappegavle og en af de gamle stenbroer.

Brøndhuset i Friedrichstadt
Brøndhuset i Friedrichstadt

De  gamle lindetræer på Grüne Markt (Det grønne torv) Står som baggrund til torvets vandpumpe, og torvets anden hovedseværdighed er Brunnebäuschen (Brøndhuset), som blev bygget og skænket byen i 1879 af arkitekt Heinrich Rohardt.

Remonstrant kirken i Friderichstadt
Remonstrant kirken i Friderichstadt

Remonstrant kirken ligger mellem Kirche- og Prinzesstrasse og er den eneste kirke, som denne trosretning har uden for Nederlandene. Kirken er nærmest bygget som et kvadrat, grundstenen blev lagt i 1624 af Catherina van Moersbergen. I Prinzenstrasse  ligger Paludanushaus et majestætisk snehvidt hjørnehus, som er opført i 1637 til vinhandleren Godfridus Paludanus. Husmærket er en vintønde og en drueklase, som viser hvad ejeren lavede. Indgangsdøren er af træ med imponerende Rokoko udskæringer.

Hotel Aquarium Boddenberg i Friderichstadt
Hotel Aquarium Boddenberg i Friderichstadt

Hotel:

Aquarium Boddenberg

Et meget dejligt hotel, hyggelige værelser, skøn mad og meget sødt personaler, alt fungerer 100 %

Man føler sig rigtig godt tilpas.

4 kommentarer til “Friedrichstadt”

  1. Hej.
    Jeg har fundet dette:
    “I sommerhalvåret er kirken normalt åben i løbet af dagen og kan også besøges året rundt som en del af byens guidede rundture.Tjenester fejres normalt den sidste søndag i måneden kl 10. Gæster er meget velkomne.”
    Hilsen
    Mona

Skriv en kommentar

tysklandsguide.dk