Husum

Husum by
Husum by

Ved vadehavet ligger den  hyggelig havneby Husum. Med smalle gader, farverige huse og en lille havn midt i det hele. I Husum og omegn bor omkring 33.000 mennesker, og der er lige så mange får som mennesker. Husum har udviklet sig til et indkøbscentrum.

Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

Gavlhuse i Husum i Tyskland

En af seværdighederne er de mange fine gamle gavlhuse med smukke facader og smalle gader med toppede brosten.

Byen Husum i Tyskland

Husum var en lille by langt inde i landet, lige indtil en stormflod i 1362  forvandlede den til en havneby.

Der er mange kønne gamle huse på Marktplatz.

 Havnen ved ebbe i Husum

Havnen ved ebbe hvor vandet har trukket sig ud af havnen. I området ved Husum er forskellen mellem ebbe og flod 3,3o meter

 

Nu begynder vandet at vende tilbage, en sjov ting at følge ebbe og  flod. Ved inderhavnen, som strækker sig helt ind til byens centrum, er der cafeer og restauranter samt mange souvenirs butikker.

En seværdighed i Husum

I havnen står denne pæl, hvor man kan se hvor højt vandet har stået ved stormflod i Husum. I nærheden af markedspladsen er der vare -og modehuse, og i de snævre stræder i den gamle bydel  ligger de små spændende butikker.

Mariekirken i Husum

På Marktplatz ligger Mariekirken eller Vor Frue Kirke, der blev indviet den 7. juli 1833. Kirken blev bygget af den danske  guldalderbygmester arkitekt Christian Frederik Hansen. Mariekirken betragtes som en af de vigtigste værker af klassicisme i Schleswig-Holstein.

Byens vartegn skulpturen Tine
Byens vartegn skulpturen Tine

Byens vartegn er skulpturen Tine, der blev opført 1902 og står foran Mariekirken. Skulpturen forestiller en ung fiskerkone i træsko og er støbt i bronze. Tinebrønden er lavet af Husum billedhugger Adolf Brütt (1855-1939), der er født i Husum. Skulpturen Tine skulle efter sigende være en søster til fiskerpigen Amanda i Kerteminde.

Husum slot

Husum Slot ligger i udkanten af bymidten omgivet af slotsparken. Om foråret er der millioner af krokus blomster, der forvandler parken til et lille blomster hav. Hertug Adolf von Schleswig-Gottorp lod bygningerne opføre omkring 1577-1582 i nederlandsk renæssancestil og benyttede den fra tid til anden som residens. I dag er Husum Slot et kulturelt centrum med koncerter og teater.

11b

Husum slot i marts hvor der er millioner af krokus

hu7

Man kan også besøge Skibsfartsmuseet, jeg har kun lige kikket ind, men det så spændende ud.

Nordsee Museum i Husum
Nordsee Museum i Husum

Nordsee  Museum består af såvel en kulturhistorisk som en kunsthistorisk afdeling. Museet befinder sig i det såkaldte Ludwig Nissen Hus, der blev opført 1934-37. Huset blev opført for den sum penge, som Ludwig Nissen efterlod sin fødeby efter sin død. Nissen var udvandret til Amerika og arbejdede sig op til at være en af de rigeste juvelhandlere i USA. Museet blev udvidet i 1986 og gennemgik en større modernisering i 2002-07.

Theodor Storms hus i Husum
Theodor Storms hus i Husum

Theodor Storms hus er nu indrettet til museum. Han regnes for en af Tysklands store digtere, hvis hovedværk ” Der Schimmelreiter”  er kendt af de fleste tyskere. Theodor Storm levede 1817-1888 omtrent samtidig med H.C. Andersen. I parken ved Husum Slot er der en skulptur af Theodor Storm.

Julehuset, museum og historisk butik
Julehuset, museum og historisk butik

Bygningen, som julehuset ligger i, er fra slutningen af 1800-tallet og blev restaureret i 2008. Her kan man opleve en omfattende julesamling med flere tusinde udstillingsgenstande fordelt over to etager. I butikken kan man købe juletræspynt, nostalgiske julekalendere og rigtig meget mere.

Julemarked i Husum

Som alle andre tyske byer har Husum også et meget hyggeligt  julemarked.

Restauranter i Husum

Gammel rådhus i HusumNæsten alle gamle rådhuse i Tyskland har en rådhuskælder med god mad.

Rådhuskælderen i Husum

 Rådhuskælderens  restaurant er meget hyggelig og har dejlig mad. Vi var der til frokost, og jeg fik en stor salat med næsten alle former for grønt, og i en skål ved siden af kom dressing og nystegte mørbrad stykker med ristede pinjekerner og lækker hjemmebagt brød.
Ratskeller  Grofstr. 27, lige midt i byen
www.rastkellerhusum.com

hu2

Dragseths Gasthof er et meget hyggeligt sted. Det er Husums ældste restaurant fra 1584. Maden er rigtig god til en rimelig pris, og så er der også en meget venlig betjening. Der er ikke så mange pladser, og der kommer mange lokale, så det er en god ide at bestille bord. Adresse. Jutta Schubert Zingel 11,

Husum Pub – Schiffbrücke 5 ligger nede ved den hyggelige havn, og her er der også mulighed for at sidde udenfor i sæsonen.

hu3

Hotel:

Hotel Thomas er et godt hotel, der ligger midt i Husum, dejlige værelser og så har de parkering rigtig dejligt. Zingel 7-9

hu6

Vadehave ved Husum i Tyskland

Tæt på Husum by kan man nyde vadehavet. Man kan se digerne med de mange græssende får.

11 kommentarer til “Husum”

 1. Husum er en rigtig hyggelig by. Jeg kan foreslå at overnatte på Der Alte Gymnasium. Man får en rigtig god forplejning der. En gåtur til havnen er rigtig romantisk. Der er en masse gode forretninger og udskænkningssteder.

 2. De blå krokus omkring Husum Slot skulle oprindeligt stamme fra munkenes tid. Her anvendte man blå kapper, og disse blev kogt i olieudtræk, netop fra de blå krokus.

 3. Efter at have læst om Husum på denne side sidste år, var vi dernede to gange i sommerferien sidste år, hvor vi ellers boede i sommerhus ved Flensborg Fjord. Vi kom – helt tilfældigt – første gang en torsdag kl. 9: til torsdagsmarked! Hvor heldig har man lov at være. Utroligt hyggeligt med marked overalt fra kl. 8-13. Og når kl. er 14, er der ryddet og rengjort og det er en helt anden by – rolig og hyggelig. Behøver jeg fortælle, at vi også kørte dertil torsdagen efter …
  I år holdt vi Bededagsferien dernede i en ferielejlighed – med hund. Vi gik mange ture i slotsparken og i Tyskland er hunde jo velkomne overalt.
  Forrige torsdag var vi på endagstur til Husum (og markedsdag) med gode venner, for at “vise byen frem”.
  Nu begynder de markedshandlende at kalde os ved navn … 🙂

 4. Hej Inge
  Tak for din henvendelse. Jeg tager det som et kompliment, at du tror, det er en officiel side. Men tysklandsguide er en privat guide, som jeg har lavet for at vise byerne. Så mere praktiske ting må du nok få svar på gennem Google eller tyske rejsebureauer.
  Rigtig god tur.

Skriv en kommentar

tysklandsguide.dk