München

München rådhus i Tyskland

München er ikke kun fodbold FC Bayern-München og Oktoberfester, men her er rigtig meget spændende at se. München har været hovedstad i Bayern siden 1806, og man mærker tydeligt, at den er en af Tysklands rigeste byer, det ses på bilerne, menneskerne og er man i tvivl, kan man bare studere butiksvinduerne. Dog er München en hyggelig by med storbystemning og mange spændende seværdigheder, som man som turist kan bevæge sig rundt til i en roligt afslappet stemning hvor alt fungerer. Det er en by, hvor man føler sig godt tilpas.

Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

Byen er smukt beliggende kun få kilometer fra alperne og ca. 1000 km fra den danske grænse. München har nogle af Tysklands største og vigtigste virksomheder bl.a. BMW og Siemens, og ikke mindst er München center for it-branchen.

Søjlen Mariensäule på Marienplatz
Søjlen Mariensäule på Marienplatz

Den flotte Marienplatz midt i München er et godt sted at starte sin tur rundt i byen, som har 1,5 millioner indbyggere. Der går 6 større gader ud , så hvis man følger dem, kommer man til næsten alle seværdighederne. På Marienplatz står også en søjle med jomfru Maria, den blev rejst i 1638 og skulle beskytte München mod katastrofer.

Neues Rathaus i München
Neues Rathaus i München

Neues Rathaus ligger på Marienplatz og er ikke til at overse, det er et meget storslået bygningsværk, som det tog 42 år at bygge fra 1867 til 1909 i nygotisk stil.

Neues Rathaus klokketårn
Neues Rathaus klokketårn

Når klokken nærmer sig 11, kan man se folk samle sig og kikke op på rådhustårnet, for som i mange andre tyske byer starter klokkespillet på første klokkeslag og spillet går i gang, det gentages kl. 12 og 17 om sommeren, resten af året er det kun kl. 11 og 12. Et af klokkespillets historier er om turneringen, der blev holdt i forbindelse med det kongelige bryllup i 1568.

 

Operaen i München
Operaen i München

Det nuværende Nationalteater og opera er det tredje, der er bygget på stedet, den blev genskabt i 1963 af Karl von Fischer, bygningen er i neo-klassisk stil med 2100 sæder. Arkitekt Gerhard Moritz Graubner har bevaret foyeren og hovedtrappen i deres oprindelige udseende. München opera åbnede igen den 22. november 1963 med opførelsen af Richard Wagners Die. Musik er et internationalt sprog – så uanset om du forstår tysk, er det altid en oplevelse at komme i operaen. Münchens Nationaltheater  beskæftiger internationalt kendte kunstnere, men sælger billetter til meget rimelige priser. Studerende kan for eksempel købe billetter til Statsoperaen en time før forestillingen starter til omkring € 8.

Asamkirche i München
Asamkirche i München

Kirken Sankt Johann Nepomuk, der er mere kendt som Asams Kirche, fordi den blev bygget 1733-1746 af Asam brødrerne Cosmas Damian Asam og Egid Quirin Asam. Brødrerne Asam var billedhuggere, stukkatører og arkitekter. De ønskede at bygge kirken som en privat kirke, de mødte meget modstand fra befolkningen og blev tvunget til at åbne kirken for offentligheden. Den barokke facade er integreret i huset og er overdådigt udsmykket, den må være den smukkeste kirke facade i München. Den lille Asamkirche har kun 12 rækker kirkebænke, men er overdådigt udsmykket inde i kirkerummet.

Residenz i München
Residenz i München

Kongeslottet Residenz i München består af en arkitektonisk sammenfatning af stilarterne renæssance, barok, rokoko og klassicisme. Byslottet var de bayerske hertugers, kurfyrsters og kongers residens. Vandborgen blev opført i 1385 og har siden 1920 været åbent for besøgende og er absolut et besøg værd, men det er svært at nå alle 130 rum, som alle museer tilsammen består af.

Cuville Theater i München
Cuville Theater i München

Cuvilliés-Theater ligger i kongeslottet Residenz og er bygget af Francois Cuveilliés den ældre 1751-1753, teatersalen er i italiensk rokoko stil –  meget storslået.

Viktualienmarkt i München
Viktualienmarkt i München

På viktualienmarkt kan man finde alt inden for grønt og frugt, der er også et stort alsidigt tilbud af specialiteter. Det er et rigtigt hyggeligt sted at spise frokost, men det kan tit være lidt svært at få plads. Majstangen står der altid og mellem boderne er der seks brønde med statuer af bayerske skuespillere og komikere, nogle af dem kan være lidt svære at se for boderne.

Hofgarten i München
Hofgarten i München

München har nogle af Tysklands bedste kunstmuseer, der går under navnet Pinakothek. De ligger alle sammen ca. 1,5 km fra centrum omkring Königsplatz, og vi kan takke den kunst glade kong Ludwig I for dem.

########

Pinakothek der Moderne, her kan man se nogle af de tyske ekspressionister som Emil Nolde og Ludvig Kirchner. Det ligger i Münchens museumskvarter og er et af Europas største gallerier med den største samling af tyske malerier i verden.

########

Alte Pinakothek bygningen blev bygget i 1826 – 1836 i renaissancestil af arkitekten Leo von Klenze. Alte Pinakotek er berømt for sin store samling af tysk kunst fra ca. 1350 til 1500. Museets øvrige samlinger er af Europæisk kunst fra 1400 til 1800 med uvurderlige mesterværker Alte Pinakothek har desuden verdens største Rubens samling, der består af 62 værker.

########

Neue Pinakothek er kendt for sit mix af nyt og gammelt, her finder du udover postmodernistiske værker også værker af f.eks. Botticelli, Ralphael og Durer.

Theatinerkirche i München
Theatinerkirche i München

Frauenkirche med dens to karakteristiske kuppeltårne gør den til et af Münchens mest berømte vartegn, man kan se tårnene fra hele byen, og det vil man kunne blive ved med, da man i München har vedtaget at forbyde byggeri af huse over 100 meters højde. Kirken er fra det 15. århundrede, den er bygget i gotisk stil og er Sydtysklands længste hallkirke med 109 m, desuden er den hjemsted for Münchens ærkebiskop. Katedralen har plads til omkring 20.000 mennesker. Prøv at kikke efter djævlens fodspor, når du kommer ind i kirken, for en gammel legende fortæller, at her stod djævlen da han nysgerrigt betragtede den “vinduesløse” kirke, som blev bygget af Jörg Halsbach. Han og djævlen havde nemlig indgået en pagt, hvor djævlen havde indvilliget i at betale en del af kirken, såfremt den blev uden vinduer. Nu siges det, at der altid blæser en vind rundt om kirken, det skulle så være djævlen, der kredser rundt om kirken for at kikke efter vinduer.

########

Glyptotheks bygningen blev opført af Leo von Klenze. Her finder man interessante udstillinger af græske og romanske skulpturer.

########

“Deutches Museum” er et af verdens mest kendte tekniske museer og regnes for Europas største, museet er  grundlagt af Oskar von Miller. På de ca. 50.000m2 kan man udforske over 28.000 genstande fra 50 grene indenfor videnskab og teknologi, bl.a. verdens første bil og telefon; man kan også komme ind i et rumskib I kælderen har man konstrueret en kulmine.

########

“Bayerisches Nationalmuseum” har udstillinger af bavarisk  kunst og håndværk fra 400 – 1800 tallet. I kælderen er en interessant samling af julekrybber.

########

München er verdenskendt for sin “Oktoberfest”, der formentlig er verdens største ølfest med ca. 6 mio. besøgende. Den starter hvert år i September, og bliver åbnet af overborgmesteren,  festen slutter den første weekend i Oktober. Festen foregår på Theresienwiese (Wies´n) som er betegnelsen for et grønt område midt i byen. Her bliver opstillet 14 gigantiske øltelte med 110.000 siddepladser, hvor der er en festlig stemning med rungende tyrolermusik. Hvis sulten skulle melde sig, så er der rig mulighed for at få den stillet i en af de 94 madboder, der når at tilberede en halv mio. stegte kyllinger, 90 kalve, 120 okser, 70.000 svineskanker og tyskernes glæde for pølser gør, at der ryger 250.000 pølser, og da de også er fyldt med kød, er der utrolig mange dyr, der må ofre livet for Oktoberfesten. Øllen bliver serveret i store literkrus og her i år 2012 kostede en liter op til 9,50 euro Oktoberfesten er en gammel tradition, der blev grundlagt i 1810 med et hestevæddeløb, som var en del af kronprins Ludwigs  bryllupsfest.

Hofbraühaus Münchens berømte ølstue
Hofbraühaus Münchens berømte ølstue

Hofbraühaus er Münchens mest berømte ølstue, hvor der er en hyggelig Bierstuben Stemning. Hver dag udskænkes der omkring 10.000 liter øl af piger klædt i Dirndl (Bayerns nationaldragt) og mænd i læderhosen. I verdens nok største ølhus sørger de ca. 30.000 gæster dagligt for fuldt hus og en perfekt stemning af bægerklang.

########

Shopping:

Er du til shopping er München en rigtig god by, her kan du få alt i alle prisklasser. Münchens eksklusive butikker ligger på Maximilianstrasse, som er indbegrebet af luksus og glamour. Maximillianstrasse er Münchens svar på Fifth Avenue. Langs den berømte pragtboulevard ligger de eksklusive butikker som Gucci, Armani og Yves St. Laurent, og mange flere kendte mærker i nogle kolossale store butikker, der ikke ses mange steder, her er også en væld af luksuriøse cocktailbarer, fancy restauranter og diskoteker. Indkøbskomplekset Fünf Höfe er et moderne shoppingcenter med en blanding af butikker, restauranter, cafeer og kontorer. De to schweiziske arkitekter Herzog og Meuron står bag byggeriet, hvor det er lykkes dem at koble de fredede bygninger sammen med moderne stål og glas.

########

Er man fodbold interesseret kender man selvfølgelig Münchens succesrige fodboldklub FC Bayern, og det skulle være en oplevelse at følge dem på deres hjemmebane Allianz Arena sammen med 69.900 tilskuere. Allianz Arena blev i 2005 afløser for Olympiastadion som hjemmebane for både FC Bayern München og 1860 München. Stadion skifter farve efter hvem der spiller, når det er FC Bayern München er lysene røde, og når 1860 München spiller er de blå. Meget flot syn med et kæmpestadion, som et stor rødt eller blåt lys.

Julemarked i München:

Tyskerne er vilde med julemarkeder og i München er det stort og flot. Det stammer helt tilbage fra det 14. århundrede.

Rådhuset i München i julestemning
Rådhuset i München i julestemning

Marienplatz i München, her kan man få meget tid til at gå fra bod til bod ,der har hver deres julespecialiteter, medens man nyder byens store juletræ med 4000 julelys.

Indgang til en af julemarkederne
Indgang til en af julemarkederne

Der er mange hyggelige ting man kan lade sig friste af som f.eks. en  Currywurst med brød, eller en af de enorme marengskager overtrukket med mørk chokolade, tyskerne kan godt lide søde sager.

Julemarked på Viktualienmarkt
Julemarked på Viktualienmarkt

Man kan ikke være på julemarked uden at smage på deres dejlige Glühwein, der findes i flere udgaver. Hyggelig måde at få varmen på og et lille hvil.

mun7München er også et rigtig godt sted til juleshopping. Alt hvad der findes kan man få i München, en drømme by for en shopper.

 

 

Hotel:

Vi har boet på:

Derag Livinghotel et godt hotel som ligger perfekt ved Viktualienmarkt.

 

Hotel Novotel München City derfra er der et stykke at gå til centrum

Hochstrasse 11

 

Restauranter:

Zum Spöckmeier

Rosentr. 9

God restaurant med rigtig Tysk mad til rimelig priser.

Augustiner am Platzl

Orlandostrasse 5

Hyggelig restaurant god mad og priser.

Ayingers

AM Platzl 1 A

God ide at bestille bord.

2 kommentarer til “München”

  1. Meget fin udførlig beskrivelse af byen og uden for mange og lange beskrivelser. Glæder mig til at kommer der til december

  2. Ved et tilfælde fandt vi en meget populær asiatisk restaurant til frokost. Den var fyldt med mennesker, men vi var heldige at få et bord, men mange måtte gå forgæves. Virkelig god mad og fine priser.

    Dami Asian Kitchen & Bar
    Färbergraben 10
    80331 München
    http://www.dami-muenchen.de

Skriv en kommentar

tysklandsguide.dk