Potsdam

Byen Potsdam i Tyskland
Byen Potsdam i Tyskland

Byen Potsdam ligger kun 24 km uden for Berlin i det tidligere Østtyskland og er hovedstaden i delstaten Brandenburg. Potsdam har ca. 157.000 indb. og er absolut et besøg værd, hvad også 3 mio. turister gør om året. Det er en rigtig spændende by med mange seværdigheder udover dens 17 slotte, som ligger i de skønneste parkområder. På en dejlig solskinsdag er der nærmest en sydlandsk stemning på alle byens cafeer og isbarer. Hele byen har en særlig atmosfære. Efter mit første besøg blev den absolut en af mine favorit byer i Tyskland.

Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

Brandenburger Tor i Potsdam
Brandenburger Tor i Potsdam

I 1733 havde Potsdam som mange tyske byer en bymur rundt om byen med 5 byporte, nu er der kun 3 tilbage Brandenburger Tor, Nauener Tor og Jägertor. Brandenburger Tor fra 1770 er udformet som en romersk triumfbue, og den er ældre end Brandenburger Tor i Berlin.

Nauener Tor i Potsdam
Nauener Tor i Potsdam

Nauener Tor i nygotisk stil ligger i umiddelbar nærhed af det hollandske kvarter.  Sammen med Jägertor og Brandenburger Tor er Nauener Tor en af de tre tilbageværende byporte i Potsdam. Den blev bygget i 1755  af arkitekten Johann Gottfried Buring efter en skitse af Frederik den Store. Den barokke byport ligger mellem to pudsede runde tårne. I 1996-1997 blev porten og forpladsen restaureret, og nu ligger der to restauranter.

Byporten Jägertor i Potsdam
Byporten Jägertor i Potsdam

Jägertor, som er den ældste byport fra 1733 , står som byens udgang til nord.

Potsdamer Stadtschloss
Potsdamer Stadtschloss

Potsdamer Stadtschloss var et byslot i Potsdam opført i barokstil 1662-1669 og udvidet 1744-1751 i rokokostil for Frederik den Store ved hofarkitekten Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Det oprindelige slot blev svært skadet af bomber i 1945, og i 60erne blev ruinerne revet ned efter ordre fra den østtyske regering. Det genopbyggede slot har lokaler i moderne design, og her har Brandenburger landsting sæde.

St. Nicholas Kirke i Potsdam
St. Nicholas Kirke i Potsdam

Der har ligget flere kirker på stedet inden den nuværende St. Nicholas Kirke blev påbegyndt og indviet i 1837, men kuplen blev først lavet i 1843 og har en diameter på 24 meter. Kirkens samlede højde er 77 meter. Men kirken blev som mange andre ødelagt under krigen og blev genopbygget over flere gange, og først i 1981 blev den genindviet. i Kirken brænder der et lys, som symboliserer Kristus som “verdens lys”.

Potsdam Museum og Gamle Rådhus
Potsdam Museum og Gamle Rådhus

Her ses Potsdam Museum og Gamle Rådhus, som ligger ved siden af kirken. Rådhuset er en barok bygning fra 1753 med den guldbelagte Atlas figur og en krone på rådhusets kuppel. I Potsdam museum kan man se byens kunst, kultur og historie.

Filmmuseet i Potsdam
Filmmuseet i Potsdam

Filmmuseet, som er Tyskland ældste, ligger i de bygninger, som oprindeligt blev bygget som et orangeri i 1675 og har også været brugt som stalde. Samlingerne i Filmmuseet  rummer mere end en million fotos, filmteknik, kostumer og ejendele fra kendte stjerner. Filmmuseet åbnede i foråret 2014 efter en nyrestaurering og udførelse af brandsikring. Her kan man igen bl.a. se den permanente udstilling “Traumfabrik. 100 Jahre Film in Babelsberg” (Drømmefabrikken. 100 års film i Babelsberg).

Potsdams byslot
Potsdams byslot

Potsdams byslot set forfra.

Hollandske kvarter
Hollandske kvarter

Det Hollandske kvarter fra 1742 blev bygget til Hollandske håndværkere og er nu flot renoveret. I de meget spændende og smukke gavlhuse er der i dag kunsthåndværkere, gallerier og cafeer. Området har sin helt egen stemning.

Palads Belvedere i Potsdam
Palads Belvedere i Potsdam

Palads Belvedere  ligger i den nordlige del af Neuer Garten på toppen af Pfingstberg bjerget. Det blev bestilt af Friedrich Wilhelm IV og er kun en del af det oprindeligt mere omfattende byggeprojekt. Den dobbelte-tårnede bygning er i italiensk renæssance arkitektur, og det blev bygget mellem 1847 og 1863 med en afbrydelse fra 1852 til 1860. Efter kongens skitser stod arkitekterne Ludwig Persius, Friedrich August Stüler og Ludwig Ferdinand Hessiske for udarbejdelsen af de detaljerede planer. Bygningen forfaldt, men blev repareret mellem 1988 og 2005 af en gruppe lokale beboere. I dag er Belvedere åben for besøgende.

Kirken Alexander-Nowski i Potsdam
Kirken Alexander-Nowski i Potsdam

Alexander-Nowski, den russiske ortodokse kirke fra 1826, som blev bygget til de russiske indbyggere, er den ældste ortodokse kirke i Tyskland. Den har stadig en aktiv menighed.

Russiske kvarter kolonien Alexandrowka
Russiske kvarter kolonien Alexandrowka

Det Russiske kvarter består af  kolonien Alexandrowka fra 1827. Den består af 13 smukke træhuse, hvor der er masser af frugttræer. Jeg var der lige, da de blomstrede, hvor var det smukt. I hus nr.1 er der restaurant, og der er også et museum.

Schloss Cecilienhof i Potsdam
Schloss Cecilienhof i Potsdam

Schloss Cecilienhof er et meget spændende slot bygget i engelsk landstil med 176 værelser i 1917. Udseendet af slottet er tilpasset de geografiske forhold ved anvendelse af traditionelle materialer som mursten og træ. Det passer smukt ind i den nordlige del af New Garden, som blev bygget i slutningen af det 18.århundrede som en engelsk landskabshave. Schloss Cecilienhof er nok mest kendt for den såkaldte Potsdam-konference, der blev afholdt 17.juli til 2. august 1945 kendt som symbol på afslutningen af 2. verdenskrig. Det var her de allierede sejrsmagter sad og lagde brikkerne til et totalt forandret Europa.

Rokoslottet Sanssouci i Potsdam
Rokoslottet Sanssouci i Potsdam

Når man ser Potsdam afbilledet, er det som regel Frederik den Stores sommerslot rokoslottet Sanssouci, man ser, og det er også meget storslået. Sanssouci blev bygget af Georg Wenzelaus von Knobelsdorff i 1745-47. Når man kommer gående (i sæsonen) til slottet, er det første man ser alle vinterrasserne fra 1744. Slottet ligger i en 3 kvadratkilometer stor park med mange flotte bygninger, pavilloner og haveanlæg med mange springvand, hvoraf den højeste er 40 m, og en stor mængde skulpturer, et fantastisk flot syn.

Billedgalleri ved Schloss Sanssouci
Billedgalleri ved Schloss Sanssouci

Lige ved toppen af terasserne Schloss Sanssouci ligger det smukke billedgalleri med forgyldt loft, mosaikgulve og 126 fantastisk værker af italienske og flamske mestre.

The hus i Sanssouci slotspark
The hus i Sanssouci slotspark

I  Sanssouci slotspark mellem alle slottene finder man dette meget specielle the hus som et eksempel på det 18. århundredes smag, der var man især glad for den kinesiske stil med skinnende guldfigurer i rokokostil. Bygningen blev bygget af Johann Gotfried Büring efter Frederik den Stores planer.

Hans Otto Theater i Potsdam
Hans Otto Theater i Potsdam
Schloss Babelsberg i Potsdam
Schloss Babelsberg i Potsdam

 

Hotel Am Luisenplatz i Potsdam
Hotel Am Luisenplatz i Potsdam

Da jeg var i Potsdam, boede vi på Hotel Am Luisenplatz, det var et godt hotel, der lå helt perfekt, og vi havde en skøn udsigt til Brandenburger Tor. Så jeg kan absolut anbefale hotellet.

Am Luisenplatz – Luisenplads 5

Hotel Am Luisenplatz i Potsdam
Hotel Am Luisenplatz i Potsdam

Restauranter:
Lewy Wein – Bistro
Hyggelig frokost restaurant få skridt fra gågaden. Vi fik et oste- og et skinkebrædt til deling. Kan varmt anbefales.

Her er flere stemningsbilleder fra Potsdam. Klik på hvert enkelt for at få et større billede.

 

Har du nogle oplevelser fra Potsdam, så er du meget velkommen til at skrive dem her på bloggen til glæde for os alle. Rigtig god ferie.

 
 

 

2 kommentarer til “Potsdam”

Skriv en kommentar

tysklandsguide.dk