Quedlinburg

14

Byen Quedlinburg ligger i Harzen og er en rigtig hyggelig by med ca. 1300 bindingsværks huse, som er bygget i skiftende stilarter gennem 500-600 år. Der er også mange små hyggelig torve med udeservering. Det meste af byens centrum blev i 1994 en del af UNESCO´s verdenskulturarv, og det forstår man godt. Men Quedlinburg har mange andre seværdigheder end bindingsværkshusene. Byen er Tysklands bedste eksempel på en velbevaret middelalder by.

Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

17

På torvet står skulpturen med de 4 musikanter omgivet af middelalder- og renæssance huse og flere hoteller. I den anden ende af torvet ses rådhuset.

13

Rådhuset i Quedlinburg er fra 1320 og ligger på Markt. Rådhuset er absolut smukkest om sommeren, hvor vinen står grøn og altankasserne er fyldt med pelargonier. Indenfor i rådhusets store festsal er væggene udsmykket med malerier af højdepunkterne fra byens farverige historie.

q20

Her ses rådhusets smukke indgangsparti fra 1600-tallet. Over døren kan man se Quedlinburgs byvåben og Quedel-hunden, der har lagt navn til byen.

q10

Ved siden af rådhuset står Roland statuen fra 1427. Den er 2,75m og er et symbol på handelsfrihed.

q3

Ved siden af Rådhuset ligger også en lille hyggelig cafe.

18b

Udover alle de smukke huse er noget af det hyggelige i Quedlinburg alle dens mange restauranter og cafeer, som ligger på små brostensbelagte pladser.

17a

St.Nikolai kirke med dens 72 m høje tårn

q6

Den saksisk-romanske stiftskirke  og slottet oppe på Burgberg (slotsbjerget) er byens varetegn. Vejen derop er en slalomtur ad maleriske veje og gyder, og det er opad, opad mellem skæve huse og kig ind til idylliske gårdhaver. Cafeer og restauranter og kunsthåndværkere og gallerier afløser hinanden på vejen.

q7

Stiftskirche St. Servatius kan bryste sig af en skatkiste af middelalderlig religiøs kunst.

q9

Hvis man kommer ind på Quedlinburgs slotsmuseum, kan man se hvor smukt de magtfulde kvinder på Frauenstift har boet. Slottet hedder Frauenstift og var et kvindekollektiv for adelige ugifte kvinder. Det blev grundlagt af enkedronning Mathilde og hendes søn Otto. Da Quedlingburg var en af Tysklands vigtigste byer i mere end 500 år, satte Frauenstiftabedisserne deres præg på tysk politik, og det i en tid hvor kvinder ellers ikke havde meget at skulle have sagt.

q8

Der er en skøn udsigt oppe fra slottet ud over byen til alle sider.

q5

 

q18

Huset med den iøjnefaldende konstruktion er Quedlinburgs ældste bindingsværkshus og en af de ældste i hele Tyskland. Det er dateret til år 1346. Strukturen består af lange lodrette bjælker, der strækker sig fra gulv til tag. Dette er det ældste princip for bindingsværks konstruktion. Århundreder senere ændredes teknikkken, så man nu byggede hver etage for sig (sammenligner man de fleste facader i byen, vil du se forskellen). Dette hus er et sjældent eksempel på autentisk middelalderlig arkitektur. I dag er det vært for Fachwerkmuseum (museum for bindingsværk).

18

Huset Gildehaus zur Rose på Breite Strasse 39 er måske et af de smukkeste huse i byen.

q1

Hvis man skulle gå hen og blive tørstig, har Quedlinburg skam også et bryghus. Øllet hedder “Pubarschknall”. Man kan også få rigtig traditionel tysk mad.

q15

Bryggeriet Lüdde

q2

Bryghuset ligner en almindelig beboelsesejendom udefra. Men når man kommer ind gennem porten fra 1876, mødes man af de store kobber kedler, det er meget stemningsfyldt. Her er også hotel og biergarten.

18d

Kirken St. Blasius er sandsynligvis den ældste kirke i byen og fra det 13. århundrede. Den fik sin nuværende form med det ottekantede skib gennem en komplet ombygning i 1715. Fra 1952 blev kirken ikke brugt, og bygningerne blev udsat for betydelig forfald. Men i 1990’erne blev den renoveret med støtte fra tysk “Foundation for Monument Protection”.  Efter reparationen bliver kirken hovedsageligt brugt til kulturelt formål som foredrag og koncerter.

17b

Fontænen ved St. Blasius kirke har en skulptur af en dreng og hans hund, den skildrer en gartners ungdom som et symbol for Quedlingburg´s betydning i blomster og frøavl.

18c

 Goetz Mausoleum er et monumental barok monument i den gamle bydel overfor den nordlige portal af  Marktkirche St. Benedikt. Det var oprindeligt placeret på en midten af en tidligere kirkegård. Det blev bygget i 1726 til den afdøde Kaufmann Christoph Gebhardt.

 

Hotel:
Vi boede på Wyndham Garden Quedlinburg Stadtschloss, som kan anbefales. Det ligger meget centralt og har egen parkering.

 

Restaurant:
Restaurant “Mauerwerk” er hyggelig og har god mad til rimelige priser.

3 kommentarer til “Quedlinburg”

 1. Måske skal nogen lige læse op på moderne historieforskning. “En tid hvor kvinder ellers ikke betød meget”. Quatsch. Find viden.

 2. Hej Maria.
  Tak for din respons. Jeg kan forstå, at du synes, det er noget vås, men det citat du refererer til (“En tid hvor kvinder ellers ikke betød meget”), kan jeg ikke finde. Jeg har skrevet: “en tid hvor kvinder ellers ikke havde meget at skulle have sagt”, hvilket nok var et faktum på den tid for de fleste, men selvfølgelig ikke alle bl.a. de adelige kvinder, jeg har skrevet om. Jeg tror da altid at kvinder har betydet meget. I øvrigt er det en rejseblog og ikke en blog om historie og kvindekamp.
  Med venlig hilsen
  Mona

 3. Hej Mona
  TAK for dine fine billeder. Det er god inspiration til vores ‘køretur rundt i Tyskland’ i næste uge. Vh Tove

Skriv en kommentar

tysklandsguide.dk