Byen Schleswig ligger i den tyske delstat Slesvig – Holsten 40 km syd for den danske grænse. Byen har 25.000 indb. Selve byen og området omkring Slesvig har utallige seværdigheder. Schleswig kalder sig Nordeuropas ældste by. Allerede i år 804 blev bopladsen Sliesthorp nævnt i de frankiske rigsannaler. Byen har også været hjemsted for de rige hertuger af huset Gottorp, der har aner dybt ind i det danske kongehus og den russiske tsarfamilie. Plessenhof er et fint udgangspunkt for en tur gennem byen. Gården blev bygget i 1798 i klassicistisk stil og rummer i dag turistinformationen. De har flere foldere på dansk.
Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.
Lige overfor hæver domkirken Skt. Petri sig, nok byens mest imponerende bygningsværk fra middelalderen. Da Valdemar den unge 24. juni 1218 blev kronet til dansk konge i domkirken, deltog alle der dengang havde navn og rang i hele Nordeuropa.
Inde i kirken kan man se det fantastiske Brüggemann alter, som er et mesterværk i træskære arbejde af Hans Brüggemann. Alteret har 400 figurer i egetræ. Hovedmotiverne er Jesus Lidelseshistorie og andre episoder fra bibelen. Alteret er med i den danske kulturkanon som det eneste værk, der ikke er i Danmark men altså i den historiske del af riget.
Bag domkirken på Rathausmarkt ligger flere hyggelige restauranter og cafeer.
Rådhusets hovedbygning er fra 1794 og er bygget sammen med gråbrødrekloster. Rådhuset anvendes stadig som kontorer for byens administration.
Der er rigtig mange flotte huse i Schleswig som f.eks. dette i hollandsk barok stil bygget i 1663. Huset har to navne i byhistorien: “Freins´hus” og ” Bardenfleths Stift”. Vinhandler Hans David Freins eller Freintzen, der oprindeligt kom fra Rhinlandet, var hertugens kældermester. Han købte grunden af borgmesteren og byggede dette flotte hus. Senere blev huset og grunden overdraget til gehejmeråd og justitssekretær ved højesteret Friderich von Bardenfleths. Efter dennes død skænkede hans enke i 1805 huset til byen ” til minde om hende og hendes afdøde mand”. Derefter blev bygningen i nogle år brugt som fattiggård. I dag har det lokale bygningsinspektorat til huse her.
Schmidens gård, Gallberg 4 blev opført i 1662 af fuldmægtig Joachim Schmieden, som var kunstmæcen. U. Petersen skriver, at Schmieden havde udstyret huset ” med alle mulige kuriositeter i sølv og guld, kostbarheder, medaljer, skilderier, orgler og meget mere”, så der opstod et anseligt kunstkammer, der blev berømt i hele Slesvig. Efter Schmiedens død blev samlingen fordelt mellem arvingerne og til dels også solgt. Huset og gården gik over på fremmed hånd. En af de senere ejere var amtmanden von Jügert, der i 1727 udvidede ejendommen ved at købe “Kamphöveners have”, der gik helt hen til Holmer Noor. I det 20. århundrede lå gartneriet Lange på denne grund. Schmiedens gård er i dag kommunal ejendom
På Lange Strasse nr. 9 ligger et borgerhus med en af de mest pragtfulde facader i byen med elementer af nederlandsk barok. Bygget af en købmand i 1735.
Fiske og lystbådehavnen på Holmen. Holmen er ikke kun en af de ældste men også en meget romantisk bydel i Slesvig.
Den tidligste omtale af Holmen stammer tilbage fra år 1285 i et dokument fra Skt Hans Klosteret. Indtil 1933 var fiskelejet, som navnet siger, omgivet af vand på nordsiden af Holmer Noor og mod vest og øst ved to bække, der udmunder i Slien. I dag er kvarterets ø-agtige særpræg ikke længere så tydeligt. Der er heller ikke mange erhvervsaktive fiskere tilbage. Alligevel har Holmen til dato ikke mistet sin specielle charme og er et yndet område for turister.
Maleriske gamle fiskerhuse ligger tæt omkring kirkegården med kapellet fra 1876, der omgivet af lindetræer og brolægning, roser og halvdøre giver et meget idyllisk billede.
Gottorp slot er bygget på en ø i Slien lidt uden for byen. Et gammelt residensslot for de daværende hertuger af Schleswig – Holstein. Gottorp er i dag ikke bare slot, men et helt kompleks af museer. I 1459 var slottet en overgang i Christian 1.s besiddelse. I 1522 oprettedes et møntsted ved Gottorp slot. Her blev slået mønter for Frederik 1. og Christian 3.. Frederik 1. opførte 1530 slottets vestfløj i renæssance stil, og herfra regerede han hele Danmark. Slottet var dansk kaserne i perioden 1852 – 1864, og derefter brugte tyskerne slottet til samme formål helt op til efter 2. verdenskrig.
Barokhaven er også et must. når man er kommet helt op og kan skue ud over alle de flotte mønstre og se rekonstruktionen af et af 1700 – tallets største klenodier,
en globus så stor at man kan gå inde i den, hvor man så kan betragte himmellegemerne.
Som slutning ser man den monumentale skulpturgruppe af Herkules i kamp med Hydra, som hertug Frederik III i 1640 lod opstille som blikfang i den dertil ekstra anlagte dam.
I efterkrigstiden blev der bygget dette høje tårn med navnet “Wiking-Turm” direkte ved Slibreden. Egentlig er bygningen overdimensioneret til en by som Slesvig, men nu er den blevet vartegnet for byen.
Dannevirke er nordens største oldtidsminde, den ligger 15 – 20 km nord for det danske riges gamle sydgrænse ved Ejderen. De første forsvarsvolde blev bygget omkring år 650. Frem til ca. 1200 blev der ialt bygget 30 km vold. Et meget udbredt sagn hævder, at Dannevirke blev grundlagt af Gorm den Gamles dronning Thyra Danebod. Dette stemmer ikke helt, da de første dele af bygningsværket er væsentligt ældre
Schleswig har også hyggelige julemarkeder lige som de fleste tyske byer, med små huse hvor man kan købe Glühwein og pølser og måske lidt julepynt eller bare kikke lidt, julemarkeder er altid hyggelige.
Vi påtænker at holde ferie i Nordtyskland i år, udover Holmen i Schleswig, kan du da være behjælpelig med andre seværdigheder i Nordtyskland. Glæder mig til at høre fra dig.
Mvh Susanne
Hej Susanne
Jeg kan kun sige, hvad jeg selv ville vælge, hvis jeg skulle forlænge turen. Vadehavet er et meget smukt område med en utrolig skøn natur, og en af mine favorit byer der er Husum. Udover naturen er det en hyggelig by med nogle gode spisesteder. Min tysklandsguide er bygget op over mine helt private ture rundt i landet og for så at give inspiration. Det den mangler er tilbagemeldinger om gode restauranter og hoteller fra brugerne. Det ville være dejligt for os alle. Håber i får en dejlig tur. PS. Husum er også på guiden.
Hej vi skal til byen Slesvig til sommer for nogle dage. Ville høre om der er noget marked i Slesvig og hvornår der er marked. Venligst Joan kryger
Hej Joan.
Der er marked i Schleswig hver lørdag. Det hedder “Schlei-Markt” og er vist mest fødevarer.
Hilsen
Mona
Hej. Vi skal ca. 30 mand til Slesvig d. 14 Dec. 2019 med familie og samfund Hvor for man kontakt til en guide til måske rundvisning. Og hvor skal man sige til busselskab hvor man vil læsses af.
Hej Christian.
Jeg kan desværre ikke hjælpe dig, da tysklandsguide bare er en blog jeg som tysklands rejsende har lavet til glæde for andre, så du skal nok have fat i et turistbureau.
Venlig hilsen Mona Nylander
Mange tak for dine fine beskrivelser. Vi er på ferie i Tyskland og bruger guiden meget.
Det glæder mig meget Maria at du har haft glæde af min Guide
Jeg vil gerne høre om, hvad man skal/bør se ved rundtur i byen Slesvig. Kan man også køre ud og se Louisenlund frimurerhave ?
Hej.
Jeg kan kun henvise til det, jeg har skrevet om på bloggen, da det er det, jeg selv har oplevet.
Louisenlund frimurerhave har jeg tilgode.
Hilsen
Mona
Hej Mona
Du har lavet en fantastisk fin guide, som jeg desværre ikke kendte til, da vi gæstede byen Slesvig i sidste uge. Byen har dog givet os mod på mere, og det er i den forbindelse, jeg fandt din Tysklandsguide.
Tak!
Venlig hilsen
Eli Baden