Stade

Byen Stade i Tyskland
Byen Stade i Tyskland

Stade ligger i den tyske delstadt Niedersachsen 40 km vest for Hamburg ved floden Elben. Stade har ca. 46.000 indbyggere og er det økonomiske og kulturelle centrum af den nedre Elben, regionen mellem Cuxhavn og Hamburg.

Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

Stade i Tyskland
Stade i Tyskland

Stade blev i 1648 hovedstad i det svenske hertugdømme Bremen og Verden og kom 1715 – 19 under Hannover.

Den gamle fiskerkone i Stade
Den gamle fiskerkone i Stade

Den gamle fiskerkone har fået rejst en skulptur på stedet, hvor hun arbejdede hårdt hele livet med at sælge fisk samtidig med, at hun fødte mange børn. Hun blev trods det 90 år.

Kranen i Stade
Kranen i Stade

Træ kranen i Stade er et stykke industriel arkæologi. Den har to løbebånd som blev drevet internt ved menneskelig kraft. Den blev brugt til at laste gods på bådene. Den oprindelige konstruktion blev demonteret i 1898 som reaktion på klager fra de omkringliggende beboere, som klagede over den støj som løbebåndet skabte. Den blev rekonstrueret i 1977 til den samme udformning som Lüneburg Kranen.

Bürgemeister Hintze House i Stade
Bürgemeister Hintze House i Stade

Den pragtfulde bygning Bürgemeister Hintze House  på Wasser West.Kun facaden i Weser renæssance stil er original. Huset måtte rives ned i starten af 1930erne fordi det var blevet usikkert. Facaden blev bevaret og indarbejdet i den nye bygning.

Schwedenspeicher pakhus i Stade
Schwedenspeicher pakhus i Stade

Svenskerne Byggede i 1692 – 1705 en stor lagerbygning på havnen; den kaldes Schwedenspeicher pakhuset og er nu indrettet til handelshistorisk og forhistorisk museum.

 

sta4

Stemning ved kanalen i Stade
Stemning ved kanalen i Stade

I den meget charmerende gamle bydel ligger restauranterne rundt langs floden, hvor man kan sidde og nyde et glas kold vin, mens man nyder synet af de smukke gamle huse. Der er også mulighed for shopping kun få skridt videre fra den hyggelige oase ved floden.

Rådhuset i Stade
Rådhuset i Stade

Rådhuset med dets 34 m lange flotte facade ud mod Hökerstrasse blev genopbygget på det gamle fundamentet efter den store brand i 1659. Det er bygget i en arkitektur fra overgangen mellem sen renæssancen og tidlig barok.

Rådhuset i Stade
Rådhuset i Stade

Rådhusets indgangsparti i sandsten med våbenskjold af den Svenske Kong Karl XI og den romerske gud Mercur. De allegoriske statuer af Prudentia og Justitia står på hver side af våbenskjoldet.

St.Cosmae i Stade
St.Cosmae i Stade

Kirken St. Cosmae var medborgernes kirke. Orglet er bygget af orgel konstruktør Arp Schnitger i 1674.

Johanniskloster i Stade
Johanniskloster i Stade

St. Johanniskloster blev grundlagt i 1240. Efter reformationen blev klosteret fattiggård. Branden i 1659 raserede alle bygningerne og kun nogle af dem blev bygget op igen. Disse blev derefter anvendt som fattighus og til gamle mennesker. I dag rummer huset kontorer og mødelokaler til kulturelle og sociale organisationer.

Franciskaner munken Alberte i Stade
Franciskaner munken Alberte i Stade

Skulpturen af den berømte Franciskaner munk Alberte, der skrev den verdensberømte “Annals of Stade” hvori der også var en guide for pilgrimme til Rom .

St. Wilhadi kirke i Stade
St. Wilhadi kirke i Stade

St Wilhadi kirke var ærkebisperne fra Bremens kirke. Kirkens mægtige tårn er fra slutningen af 1300-tallet. Alteret og prædikestolen er kommet til efter den store brand i 1659. Orgelet er i barokstil af Erasmus Bielfeldt 1731-36

Højvande kanoner
Højvande kanoner

Signal kanoner som advarede om højvande har stået her siden 1682. Der blev skudt 3 gange når det var 2 meter over normalt vande. 3 hurtige skud efter hinanden når det var 2,7 m over normalt. 6 hurtige efter hinanden når det var 3,2 m over normalt. Kanonerne lød for sidste gang i 1962

Et af Stades ældste huse
Et af Stades ældste huse

Et af stades ældste huse er Traufenhaus fra 1590 det ligger i Bräckerstrasse 1-3. Den storslåede renæssance facade er dekoreret med 26 halve sole over de støttede balustrader.

Huset Hökerhus i Stade
Huset Hökerhus i Stade

Hökershus er det største købmandshus, der stammer fra 1500-tallet. Den er en af de få bygninger i byen, der klarede den store brand. Den var gennem en varsom restaurering 1980-erne, hvor man frilagde muren med det gotiske træværk.

Lille kunstmuseum
Lille kunstmuseum

 

Skulptur i Stade
Skulptur i Stade

Springvand med statue af en gammel fisker på torvet Pferdemarkt (hestemarked). På torvet er der dagligt marked med grøntsager, blomster, oste og slagtere samt mange spændende delikatesser

 

Pferdemarkt tjente som våben arsenal for Svenske garnisons tropper i 1697/ 1699. Monogrammet over sandstensportalen henviser til byggeherren, den er dekoreret med krone af Karl XII af Sverig.

 

Bymuseet i Stade
Bymuseet i Stade

Bymuseet er Stades første museum fra 1903 her kan man se folkedragter, som blev brugt af folkene fra Alte Land ved særlige lejligheder.

Frilandsmuseet i Stade
Frilandsmuseet i Stade

Ön er en af de ældste friluftsmuseer i Tyskland, den åbnede lige før 1. verdenskrig. Her er to gamle bondehuse med halmtag som begge er meget karakteristiske for hele Alte Land.

 

sta6

De gamle stråtækte huse fra 1800- og 1900-tallet har meget kunstneriske husgavle som også er typisk for Alte Lands bondehuse. Det idylliske Frilandsmuseum er omgivet af voldgrave og man kommer derover ved hjælp af hyggelige broer.

Gammel mølle på Ön i Stade
Gammel mølle på Ön i Stade

Väderkvarnen er fra 1632 og en af de ældste møller af sin slags i Europa, den blev flyttet til Ön i 1967

Ron´s Pannekoken-Hus i Stade
Ron´s Pannekoken-Hus i Stade

Ron´s Pannekoken hus er en meget hyggelig cafe, når vejret tillader det kan man sidde ude med en skøn udsigt til kanalen og det hyggelige mylder af mennesker. Men det er også sjovt at sidde inde og studere alle de sjove ting, mens musikken strømmer ud af jukeboksen.

Roon Pannekoken hus

Wasser West 1

 

Restauranter:
Dionysos, Hökerstrasse 21. Deres mad er Græsk-Tysk meget besøgt restaurant med rimelige priser.

 

Hoteller:

Ramada Hotel Herzug Widukind, ligger meget centralt lige for enden af gågaden og tæt på den gamle by, de har parkering under hotellet, hvor man med deres bagagevogn kan køre lige op til ens værelse.
adresse:  Hotel Ramada Herzog Widukind, Grosse Schmiedestrasse 14

8 kommentarer til “Stade”

 1. meget dejlig gammel by med en skøn stemning. Restaurant Knechthausen kan varmt anbefales.

 2. Stade er en helt vidunderlig by at besøge, jeg har nu været der 2 gange i 2016 og det er bestemt ikke sidste gang jeg og venner har været der.Der er meget at se og rigtigt gode butikker hvis man vil shoppe. For ikke at tale og vores hotel Am Fishmarcht som yder en helt formidabel service. Og alle de gode restauranter.

 3. Hej vi er kommet i Stade gennem de sidste 16 år ,i foråret når frugttræerne blomster første week-end i advendt og til Silvesterfeier vi har boet på Ramada Widukind men på grund af dårlige ben bor vi nu på Ramada am Hafen, fantastiske Hoteller søde ansatte , og man lærer mange at kende når man kommer så tit og vi opdager noget nyt hver gang vi er der

 4. Hvor jeg glæder mig til at besøge STADE når vi med RIIS REJSER er på 3 dages julemarkedtue fra 29 november til 1 december og vi starter i Bremen og fprtsætter til STADE 30 november på min 76 års fødselsdag hvor jeg håber på at finde en frimærkebutik som handler med LEUCHTURM vandmærkesøger som her i danmark koster uhyrlige 1600 kroner og da det er et tysk produkt skulle det nok være muligt at finde produktet lidt billigere i Tykland.Ellers er det bare om at trave byerne igennem med mit gamle analoge fotografiapparat for efter beskrivelsen her på nettet er der en hel del at se på foruden julemarkedet hvor det nok vil være muligt at få lidt og spise samt drikke et godt glas varmt glyhwein.Er der nogen der har hørt om en vandmærkesøger hører jeg gerne fra jer ligegyldigt om det er et nyt eller brugt eksemplar så med festlig hilsen og højt humør siger Preben Holst Christianshavnsfoto@yahoo.dk god pinse og godt vejr til alle.

 5. Kære Preben, jeg har læst dit indlæg om den gamle by Stade ved Harz, en frimærke søger er jeg ikke stødt på.
  Men måske du kan hjælpe mig? For nogle foreninger i Danmark skal jeg arrangere nogle turneringer og uddannelser i Bordtennis, skal kunne råde over 5-8 borde og tilsvarende værelser.
  Eller måske du har en kontakt til et hotel direkte.?
  Med venlig hilsen

Skriv en kommentar

tysklandsguide.dk