Weimar

 

Byen Weimar i Tyskland
Byen Weimar i Tyskland

Weimar i delstaten Thüringen i det gamle DDR er en rigtig hyggelig by med en dejlig atmosfære. Der er ca. 65.000 indb. og 3 millioner turister om året. Vi overnattede ikke Weimar, da det var svært at finde et hotel til bare en rimelig pris i den periode. Weimar har mange seværdigheder, mere end 20 museer, teater, opera, mange cafeer og restauranter samt hyggelige gågader med rige muligheder for også at shoppe. Det var i Weimar, at det demokratiske Tyskland kom til verden efter første Verdenskrig med  Weimar forfatningen, som blev vedtaget i 1919. Byen er også kendt som en universitetsby med bl.a. Bauhaus Universitetet og Liszt Musikakademi.

Du kan se billeder og læse mere om byen her på siden. Det er lavet som en blog, så at alle kan komme med ideer til spændende ting at se i byen samt anbefale restauranter og hoteller. Du kan skrive ideerne nederst på siden i kommentarfeltet.

 

Slottet i Weimar
Slottet i Weimar

Residenzschloss, det nuværende slot er i klassicistisk stil fra 1789-1803 og indeholder et fint kunstmuseum med malerier fra middelalderen til vor tid og bl.a. en omfattende samling af Lucas Cranachs malerier.

Anna Amalia´s bibliotek i Weimar
Anna Amalia´s bibliotek i Weimar

Rytterstatuen foran biblioteket er Anna Amalia søn hertug Carl August. Hertuginde Anna Amalia´s bibliotek i Green Palace er den ældste af de statelige bygninger omkringPlatz der Demokratie”. Her, omgivet af kunstskatte i tre-etager i rokoko bibliotekssalen, bliver  man ført tilbage til Weimars klassiske æra. Goethe blev generaldirektør for biblioteket i 1797 støttet af sin svoger Christian August Vulpius. Samlingen  af bøger voksede hurtigt, der kom en udvidelse  i 1803-05. I 1821 blev det tilstødende tårn fra byens  tidligere befæstninger også integreret i biblioteks komplekset, og en legendarisk vindeltrappe fra slottet Osterburg zu Weida blev installeret. Biblioteket blev udvidet igen i 1844-1849. I dag omfatter samlingen næsten 900.000 bind, med vægt på primær og sekundær litteratur fra den tyske oplysningstid, klassiske og romantiske periode.

Weimar rådhus i Tyskland
Weimar rådhus i Tyskland

Det første rådhus på dette sted blev nævnt omkring år 1400. Det blev fuldstændig ødelagt under en brand. Det nuværende rådhus i neo-gotisk stil er allerede den tredje bygning her, som blev opført i 1841. Tårnet indeholder 35 klokker af  Meissener porcelæn. “Glockenspiel” ringer flere gange om dagen.

Cranach House i Weimar
Cranachhaus i Weimar

Cranachhaus er en renæssance bygning, som blev bygget fra 1547-49 til Kansler Chr. Brück svigersøn til maleren Lucas Cranach den ældre. Arkitekten var Nicholas Grohman. Den store maler brugte det sidste år af sit liv i en lejlighed i huset, hvor han også havde sit atelier på 3. sal. I 1972 blev Cranach House restaureret i sine oprindelige farver for at markere 500-året for malerens fødsel. I 2002  blev “Theater im Gewölbe” åbnet i stueetagen.

Deutsches Nationaltheater i Weimar
Deutsches Nationaltheater i Weimar

Foran det Tyske Nationalteater står Goethe og Schiller. Monumentet er lavet af billedhugger Ernst Rietschels. Goethe var fra 1791 til 1817 direktør for Deutsches Nationaltheater, der var byens første hertugelige hofteater. Teateret brændte i 1825 og blev afløst af en klassicistisk bygning, der igen blev fornyet i 1907-08. Her blev Weimar forfatningen vedtaget i 1919 og teateret fik sit nuværende navn.

Bauhaus museum i Weimar
Bauhaus museum i Weimar

Bauhaus museum huser en udstilling af den verdensberømte kunstskole Bauhaus. Efter Første verdenskrig blev Bauhaus-bevægelsen stiftet i Weimar af Walter Gropius i 1919 med kunstnerne Wassily Kandinsky, Paul Klee, Oskar Schlemmer og Lyonel Feininger som lærere på Bauhaus-skolen.

Schiller Hause i Weimar
Schillerhaus i Weimar

I Schillerhaus boede Friedrich Schiller første gang mellem 1787 til 1788. Den tyske digter, historiker og dramatiker Friedrich Schiller vendte tilbage til Weimar, hvor han sammen med Goethe grundlage Weimar Theater. Han døde også i Weimar. Schillerhaus indeholder nogle af de oprindelige møbler, der afspejler den stil, der var fremherskende i Schillers dage.

Goethe House i Weimar
Goethehaus i Weimar

I Goethehaus boede Goethe til sin død i 1832, det blev næsten 50 år, i den tid skrev han sine udødelige klassikere. Den gamle barokbygning fra 1709 kaldet Gothehaus er nu museum, hvor man kan se Goethes møbler, en stensamling, håndskrifter og originale bøger i biblioteket.

Weimar Haus
Weimar Haus

Weimar Haus er Tysklands allerførste historie oplevelses museum, der blev åbnet i sommeren 1999. Weimar Haus, der er inspireret af lignende engelske museer, giver besøgende en fascinerende multimedie-oplevelse af historien. Traditionelt teater der er  kombineret med moderne underholdnings teknologi med en audiovisuel guide giver en direkte oplevelse af den farverige historie i Weimar og Thüringen . Dette er et familievenligt museum med information på fire forskellige sprog og for besøgende i alle aldre.

Find Weimar på et kort her

 

 

 

 

 

2 kommentarer til “Weimar”

 1. Jeg glæder mig til at besøge Weimar, men – Cranach House, Goethe House, Democracy Square – det kan da ikke være rigtigt?! Det må I se at få rettet.
  Med venlig hilsen
  Jesper Rasmussen

 2. Tak for din kommentar om Weimar.
  Jeg går ud fra, at det var fordi, jeg havde brugt engelske gloser i de nævnte navne, og det har jeg nu rettet.
  Det er en guide, jeg laver i min fritid, så alt er ikke helt perfekt, men det er godt at få det at vide.

  Venlig hilsen
  Mona Nylander

Skriv en kommentar

tysklandsguide.dk